Gıda katkı maddesi sodyum benzoat'ın insan eritrositleri üzerine ın vıtro toksik etkisi ve kateşin ve kuersetinin koruyucu rolü
Künye
Yetük, G. (2013). Gıda katkı maddesi sodyum benzoat'ın insan eritrositleri üzerine ın vıtro toksik etkisi ve kateşin ve kuersetinin koruyucu rolü. Yüksek Lisans Tezi. Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yozgat.Özet
Gıda katı maddeleri birçok besinde antimikrobial ajan olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sodyum Benzoat (SB)’ın insan ve birçok hayvanda toksik olduğu birçok çalışmada rapor
edilmiştir. Bu çalışmanın amacı kateşin ve kuersetinin insan eritrositlerinde SB’ın
oluşturduğu oksidatif strese karşı in vitro olarak koruyucu etkisini araştırmaktır. Bu amaçla
SB’nin farklı dozları (6.25, 12.5, 25, 50 ve 100 µg/ml) ile kateşin (10 µM) ve kuersetin (10
µM)’nin malondialdehit (MDA) seviyesi ile süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT),
glutatyon peroksidaz (GPx) ve glutatyon-S-transferaz (GST) enzim aktiviteleri üzerine olan
etkileri eritrositlerde çalışılmıştır. Kontrol grubuna hiçbir kimyasal verilmemiştir. Deney
grubu ise beş gruba ayrılmıştır: kateşin, kuersetin, SB, SB + kateşin, SB + kuersetin. SB’nin
her bir dozu hazırlanan eritrositlerle 37 ºC’de 60 dk inkübe edilmiştir. İnkübasyondan sonra
antioksidan enzim aktiviteleri ve MDA seviyesi belirlenmiştir. SB’nin artan dozlarında
MDA seviyesinin arttığı SOD, CAT, GPx ve GST aktivitelerinde ise istatistiksel olarak bir
azalma meydana getirdiği tesbit edilmiştir (p<0.05). Kateşin ve kuersetin ile muamele edilen
gruplarda bu iki maddenin SB’ın düşük konsantrasyonlarının meydana getirdiği oksidatif
strese karşı eritrositlerde koruyucu olduğu tespit edilmiştir. Ancak bu yararlı etki sadece
SB’ın düşük uygulama dozlarında (12.5 ve 25 µg/ml) görülmüştür. Eklenen kateşin ve
kuersetinin (10 µM) SB’nin yüksek konsantrasyonlarının toksik etkisini değiştirememiştir Food preservatives are commonly used as antimicrobial agents in many kinds of foods. A
number of toxicological studies of sodium benzoate (SB) have been reported in humans and
various animal species. The purpose of this study was to show the protective effect of
catechin and quercetin in adversing SB-induced oxidative stress in human erythrocytes in
vitro. So, the effects of various doses of SB (6.25, 12.5, 25, 50, 100 µg/ml), catechin (10
µM) and quercetin (10 µM) on level of malondialdehit (MDA) and the activities of enzymes
of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPx) and
glutathione-S-transferase (GST) in erythrocytes were studied. No chemicals were
administered for control group. The experimental groups were divided into five groups:
catechin, quercetin, SB, SB + catechin, SB + quercetin. Each SB dose was incubated with a
previously prepared erythrocyte sample at 37 oC for 60 min. After incubation, antioxidant
enzymes activities and MDA levels were detected. MDA level increased and activities of
SOD, CAT, GPx and GST were significantly observed with the increasing concentrations of
SB treatment (p<0.05). Treatment of catechin or quercetin protected the erythrocytes
exposed to low concentrations of SB against oxidative stress. But these effects were seen
only at extremely low concentrations of SB (12.5 and 25 µg/ml). The supplement of catechin
or quercetin (10 µM) have not changed effects of SB-caused toxicity at a high
concentrations.
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [35]