Show simple item record

dc.contributor.advisorPandır, Dilek
dc.contributor.authorYetük, Gamze
dc.date.accessioned2019-12-19T08:54:02Z
dc.date.available2019-12-19T08:54:02Z
dc.date.copyright2013en_US
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationYetük, G. (2013). Gıda katkı maddesi sodyum benzoat'ın insan eritrositleri üzerine ın vıtro toksik etkisi ve kateşin ve kuersetinin koruyucu rolü. Yüksek Lisans Tezi. Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yozgat.en_US
dc.identifier.urihttp://dspace.bozok.edu.tr/xmlui/handle/11460/358
dc.description.abstractGıda katı maddeleri birçok besinde antimikrobial ajan olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Sodyum Benzoat (SB)’ın insan ve birçok hayvanda toksik olduğu birçok çalışmada rapor edilmiştir. Bu çalışmanın amacı kateşin ve kuersetinin insan eritrositlerinde SB’ın oluşturduğu oksidatif strese karşı in vitro olarak koruyucu etkisini araştırmaktır. Bu amaçla SB’nin farklı dozları (6.25, 12.5, 25, 50 ve 100 µg/ml) ile kateşin (10 µM) ve kuersetin (10 µM)’nin malondialdehit (MDA) seviyesi ile süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GPx) ve glutatyon-S-transferaz (GST) enzim aktiviteleri üzerine olan etkileri eritrositlerde çalışılmıştır. Kontrol grubuna hiçbir kimyasal verilmemiştir. Deney grubu ise beş gruba ayrılmıştır: kateşin, kuersetin, SB, SB + kateşin, SB + kuersetin. SB’nin her bir dozu hazırlanan eritrositlerle 37 ºC’de 60 dk inkübe edilmiştir. İnkübasyondan sonra antioksidan enzim aktiviteleri ve MDA seviyesi belirlenmiştir. SB’nin artan dozlarında MDA seviyesinin arttığı SOD, CAT, GPx ve GST aktivitelerinde ise istatistiksel olarak bir azalma meydana getirdiği tesbit edilmiştir (p<0.05). Kateşin ve kuersetin ile muamele edilen gruplarda bu iki maddenin SB’ın düşük konsantrasyonlarının meydana getirdiği oksidatif strese karşı eritrositlerde koruyucu olduğu tespit edilmiştir. Ancak bu yararlı etki sadece SB’ın düşük uygulama dozlarında (12.5 ve 25 µg/ml) görülmüştür. Eklenen kateşin ve kuersetinin (10 µM) SB’nin yüksek konsantrasyonlarının toksik etkisini değiştirememiştiren_US
dc.description.abstractFood preservatives are commonly used as antimicrobial agents in many kinds of foods. A number of toxicological studies of sodium benzoate (SB) have been reported in humans and various animal species. The purpose of this study was to show the protective effect of catechin and quercetin in adversing SB-induced oxidative stress in human erythrocytes in vitro. So, the effects of various doses of SB (6.25, 12.5, 25, 50, 100 µg/ml), catechin (10 µM) and quercetin (10 µM) on level of malondialdehit (MDA) and the activities of enzymes of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPx) and glutathione-S-transferase (GST) in erythrocytes were studied. No chemicals were administered for control group. The experimental groups were divided into five groups: catechin, quercetin, SB, SB + catechin, SB + quercetin. Each SB dose was incubated with a previously prepared erythrocyte sample at 37 oC for 60 min. After incubation, antioxidant enzymes activities and MDA levels were detected. MDA level increased and activities of SOD, CAT, GPx and GST were significantly observed with the increasing concentrations of SB treatment (p<0.05). Treatment of catechin or quercetin protected the erythrocytes exposed to low concentrations of SB against oxidative stress. But these effects were seen only at extremely low concentrations of SB (12.5 and 25 µg/ml). The supplement of catechin or quercetin (10 µM) have not changed effects of SB-caused toxicity at a high concentrations.en_US
dc.language.isotr_TRen_US
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectsodyum benzoaten_US
dc.subjectoksidatif stresen_US
dc.subjecteritrositen_US
dc.subjectkateşinen_US
dc.subjectkuersetinen_US
dc.subjectin vitroen_US
dc.subjectsodium benzoateen_US
dc.subjectoxidative stressen_US
dc.subjecterythrocytesen_US
dc.subjectcatechinen_US
dc.subjectquercetinen_US
dc.titleGıda katkı maddesi sodyum benzoat'ın insan eritrositleri üzerine ın vıtro toksik etkisi ve kateşin ve kuersetinin koruyucu rolüen_US
dc.title.alternativeToxicity of food additive sodyum benzoat on human erythrocytes in vitro and protective effect of catechin and quercetinen_US
dc.typeThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record