Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorHazer, Orhan
dc.contributor.authorTurhan, Yasemin
dc.date.accessioned2019-12-20T12:48:45Z
dc.date.available2019-12-20T12:48:45Z
dc.date.copyright2014en_US
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationTurhan, Y. (2014). Karbendazim ve klorpirifos'un meyve ve sebze örneklerinde HPLC/FD ile eş zamanlı tayini. Yüksek Lisans Tezi. Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yozgat.en_US
dc.identifier.urihttp://dspace.bozok.edu.tr/xmlui/handle/11460/397
dc.description.abstractBu çalışmada karbendazim (mantar ilacı) ve klorpirifos'un (böcek ilacı) tayini için floresans dedektör ile yüksek basınçlı sıvı kromatografik (RP-HPLC-FD) metod geliştirildi. Bu çalışma eser miktardaki karbendazim ve klorpirifos'un sebze ve meyve örneklerinde düşük LOD ve LOQ ile kısa zamanlı (8 dakikadan az) RP-HPLC-FD ile eş zamanlı tayini için geliştirilen ilk çalışmadır. Optimum şartlar mobil faz için (metanol:su, 98:2,v/v) kullanılarak elde edildi ve floresans dedektör için (λEx ve λEm, sırasıyla 280 ve 340 nm) olarak kullanıldı. Dinamik aralığı 0.100-100 mgL-1 arasında, bağıl standart sapması ise 0.45%'den (n=4) daha azdır. Karbendazim ve klorpirifosun gözlenebilme sınırları sırasıyla 0.073 ve 0.062 mgL-1, ortalama geri kazanım aralığı sırasıyla % 84.2-106.5 ve % 90.3-85.7 olarak saptandı. Yöntem elma, greyfurt, mandalina, ıspanak ve maydanoz örneklerine uygulandı. Bütün örneklerde kloroprifos kalıntısı konsantrasyon sınırlarını aştığı, örneklerin çoğunda ise karbendazim kalıntısı izin verilen sınırlar arasında olduğu görüldü. Hatta elma örneklerinin iç kısmına nüfuz ettiği ve yıkamayla ile de tamamen uzaklaşmadığı görüldü. Toplanan örneklerin çoğunda karbendazim kalıntısı izin verilen sınırlar içinde idi.en_US
dc.description.abstractIn this study, a new method was developed to determination of carbendazim(fungasite) and chlorpyrifos(insectside) by fluorescence detector High performance liquide chromatography (RP-HPLC-FD). This study is the first for simultane determination of trace Carbendazim and Chlorpyrifos in fruits and vegetables samples with low LOD and LOQ and short analysis time (less 8 min) by RP-HPLC-FD. Optimum conditions were achieved using binary mobile phase consisting of (methanol: water; 98:2, v/v) and fluorescence detection (λEx and λEm set at 280 and 340 nm, respectively) was used. The dynamic range was between 0.100 to 100 mg/L with relative standard deviation less than 0.45%, (n=4).Limits of detection were founded 0.073 and 0.062 mg/L, respectively. The range of average recoveries for carbendazim and chlorpyrifos were founded 84.2-106.5% and 90.3-85.7%, respectively. The method was applied to apple, grapefruit, tangerines, spinach and parsley samples. The results revealed that the concentrations of chlorpyrifos residue in all collected samples was exceeded limits, even in the apple samples penetrates into the interior and its not remove all by washing. Carbendazim residue in most of collected samples was in the permissible limits.en_US
dc.language.isotr_TRen_US
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKarbendazimen_US
dc.subjectKlorpirifosen_US
dc.subjectSebzeen_US
dc.subjectMeyveen_US
dc.subjectRP-HPLC-FDen_US
dc.subjectCarbendazimen_US
dc.subjectChlorpyrifosen_US
dc.subjectVegetableen_US
dc.subjectFruiten_US
dc.titleKarbendazim ve klorpirifos'un meyve ve sebze örneklerinde HPLC/FD ile eş zamanlı tayinien_US
dc.title.alternativeSimultaneous determination of carbendazim and chlorpyrifos in selected fruits and vegetables samples by HPLC with fluoresence detectionen_US
dc.typeThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster