Show simple item record

dc.contributor.advisorHazer, Orhan
dc.contributor.authorGüngör, Kiraz
dc.date.accessioned2019-12-20T06:44:52Z
dc.date.available2019-12-20T06:44:52Z
dc.date.copyright2014en_US
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationGüngör, K. (2013). Karaçam [Pinus nigra Arnold. subsp. pallasiana (Lamb) Holmboe] ve karaçam bileşenlerinde bazı organik asitlerin HPLC/DAD ile eşzamanlı tayini. Yüksek Lisans Tezi. Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yozgat.en_US
dc.identifier.urihttp://dspace.bozok.edu.tr/xmlui/handle/11460/370
dc.description.abstractBu çalışmada oksalik, tartarik, formik, laktik, asetik ve sitrik asitlerin eş zamanlı tayinleri için diode array detection (DAD) dedektörü kullanılarak bir HPLC yöntemi geliştirildi. Duyarlılığı arttırmak için sistemin tüm parametreleri optimize edildi. Optimum koşullar: akış hızı; 1mL.dk-1, kolon sıcaklığı; 60oC, dalga boyu; 210 nm ve mobil faz H2SO4 (pH: 2.5) / asetonitril belirlendi. Geliştirilen yöntem karaçam (pinus nigra) ve bileşenlerine (odun, iğne ve kozalak) uygulandı. Karaçam ve bileşenlerinde yapılan analizler sonucunda karaçamın odun kısmında oksalik, laktik ve sitrik asit miktarı sırasıyla; 289.26, 40.10 ve 162.14 mg.kg-1 olarak belirlendi. Diğer üç asit (tartarik, formik ve asetik asit) tayin limitinin altında olduğu için belirlenemedi. Karaçamın iğne kısmında oksalik, tartarik, laktik ve sitrik asit miktarları sırasıyla; 667.04, 75.12, 54.82 ve 223.63 mg.kg-1 olarak belirlendi. Diğer iki asit (formik ve asetik asit) tayin limitinin altında olduğu için belirlenemedi. Karaçamın kozalak kısmında ise oksalik, tartarik, laktik, asetik ve sitrik asit miktarları sırasıyla; 568.18, 60.13, 90.14, 68.43 ve 105.38 mg.kg-1 olarak belirlendi. Formik asit ise tayin limitinin altında olduğu için belirlenemedi.en_US
dc.description.abstractIn this study, a HPLC-DAD (Diode Array Detector) method was developed for simultaneous determination of six organic acids (oxalic, tartaric, formic, lactic, acetic and citric acid). All parameters were optimized for increase the sensitivity of this developed method. Optimum conditions were: flow rate; 1 mL.min-1, column temperature; 60oC, wavelength; 210 nm and mobile phase H2SO4 (pH:2.5) / acetonitrile determined. The developed method was applied to different parts (branch, leave and cone) of Black Pine (pinus nigra). The branch side of black pine oxalic, lactic and citric acid contents were founded 289.26, 40.10 and 162.14 mg.kg-1, respectively. Other three acids (tartaric, formic and acetic acid) were not detected because of below detection limits. The leave side of black pine oxalic, tartaric, lactic and citric acid contents were 667.04, 75.12, 54.82 and 223.63 mg.kg-1, respectively. Other two acids (formic and acetic acid) were not detected because of below detection limits. The cone side of black pine oxalic, tartaric, lactic, acetic and citric acid contents were 568.18, 60.13, 90.14, 68.43 and 105.38 mg.kg-1, respectively. Formic acid was not detected because of below detection limit.en_US
dc.language.isotr_TRen_US
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHPLC-DADen_US
dc.subjectorganik asiten_US
dc.subjecteş zamanlı tayinen_US
dc.subjectkaraçamen_US
dc.subjectorganic aciden_US
dc.subjectsimultaneous determinationen_US
dc.subjectBlack pine (pinus nigra)en_US
dc.titleKaraçam [Pinus nigra Arnold. subsp. pallasiana (Lamb) Holmboe] ve karaçam bileşenlerinde bazı organik asitlerin HPLC/DAD ile eşzamanlı tayinien_US
dc.title.alternativeSimultaneous determination of some organic acids in black pine [Pinus nigra Arnold. subsp. pallasiana (Lamb) Holmboe] and black pine components by HPLC/DADen_US
dc.typeThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record