Beyaz, sarı ve kırmızı soğanda çeşitli organik asitlerin yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) ile tayini
Citation
Kaya, A. (2010). Beyaz, sarı ve kırmızı soğanda çeşitli organik asitlerin yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) ile tayini (Yüksek Lisans Tezi)Abstract
Bu çalışmada okzalik, maleik, sitrik ve krotonik asitlerin eş zamanlı tayini için
kromatografik yöntem geliştirilmiştir. Bu amaçla LiChrospher-100, RP-18e (5µm) HPLC
sistemi kullanılmıştır. Her bir türün duyarlılığını arttırmak için sistemin tüm parametreleri
optimize edilmiştir. Kırmızı, Beyaz ve sarı soğan örnekleri okzalik, maleik, sitrik ve krotonik
asit içerikleri için analiz edilmiştir. Kırmızı, beyaz ve sarı soğan örneklerinde okzalik asit
derişimleri sırasıyla 1162,18±119,55 mg/Kg, 1260,33±7,64 mg/Kg, 3736,10±416,44 mg/Kg
olarak bulunmuştur. Analiz edilen tüm örneklerde maleik, sitrik ve krotonik asit
gözlenmemiştir A chromatographic method fort he simultaneous determination of oxalic, maleic, citric and
crotonic acids was developed in this study. Fort his aim, LiChrospher-100, RP-18e (5µm)
HPLC system was used. All of the parameters were optimized to improve the sensitivity for
each analyte. Red, white and yellow onion samples were analyzed for their oxalic, maleic,
citric and crotonic acid contents. Concentrations of oxalic acid in red, white and yellow
onion samles were found to be 1162,18±119,55 mg/Kg, 1260,33±7,64 mg/Kg,
3736,10±416,44 mg/Kg respectively. Maleic, citric and crotonic acids were not detected in
all samples interested.
Collections
- Tez Koleksiyonu [41]